La poesia des de la postguerra fins als 70

dissabte, 29 d’octubre del 2011 - 
"Poema visual", de Joan Brossa,
poeta avantguardista.
Ja sabeu que la setmana que ve no heu de presentar treball de literatura, però per si de cas algú vol aprofitar el cap de setmana o el dia de Tots Sants per a anar avançant, ací teniu treballs d'altres alumnes sobre la pregunta número 6:
Les tendències més rellevants de la poesia en el període que va des de la postguerra fins a finals dels anys setanta.











Les sonoritzacions

dimecres, 26 d’octubre del 2011 - 
Perquè localitzar les sonoritzacions no us resulte taaan avorrit, us propose una activitat un poc diferent.

Primer escolteu la cançó "Tots els botons" de Beth i anoteu les sonoritzacions de consonants sordes que percebeu per fonètica sintàctica.

En acabant, llegiu-ne la lletra i comproveu si les heu anotades totes.





Si ho preferiu, ho podeu fer també amb la cançó "Aniversari" dels Manel. Ací en teniu la lletra.

Activitat d'expressió escrita

dimarts, 25 d’octubre del 2011 - 
Per anar entrenant l'expressió escrita, us propose fer una crítica de cinema. Es tracta de fer un text en què parleu d'alguna pel·lícula que hàgeu vist últimament. Heu de procurar no contar únicament l'argument del film, sinó incorporar també l'opinió i relacionar-la amb altres pel·lícules del mateix director, dels mateixos actors, amb llibres que tracten el mateix tema, etc.

L'extensió del text, ja ho sabeu, ha de ser entre 150 i 200 paraules.

La data de presentació d'aquest text serà el 2 de novembre per als tres grups de 2n.

Ací us en deixe un model. Si cliqueu en la imatge, ho podreu veure més gran.

Allioli, núm. 246. Octubre de 2011

Fonemes consonàntics


Al llarg de les pròximes setmanes anirem alternant el treball de textos amb altres qüestions relacionades amb l'apartat "Anàlisi lingüística del text" relacionades amb la pronúncia (subapartat a) i amb la sintaxi (subapartat b).

Pel que fa a la pronnúncia, a banda de les vocals obertes i tancades i les elisions, que ja hem treballat, també es pregunta a la prova PAU per les consonants sordes i sonores.

Ací us deixe un quadre de classificació de les consonants perquè aneu repassant algunes qüestions que deveu haver treballat en cursos de l'ESO. Aquest quadre també el teniu en la pàgina 137 del llibre.

Si cliqueu en la imatge, ho podreu veure més gran i també podreu desar-ho en el vostre ordinador.

Antoni Ferrando (coord). Guia d'usos lingüístics. Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. València, 2002

Textos de 'Tirant lo Blanc'

dissabte, 22 d’octubre del 2011 - 
Hem comentat a classe alguns fragments de Tirant lo Blanc i, si les previsions no fallen, encara en comentarem alguns més. Però recordeu que vaig oferir la possibilitat que em presenteu comentaris voluntaris.



És clar que hem de seguir unes mínimes condicions:


-No poden ser més de dos comentaris per alumne.
-La data màxima de presentació de treballs voluntaris serà el 8 de novembre, perquè puga tenir temps de revisar-los.
-Els comentaris no poden ser textos que hàgem comentat a classe.
-La presentació ha de seguir les normes establides quant a marges, tipus de lletra, etc.
-Els treballs voluntaris contribueixen a arredonir la nota de l'avaluació sempre que s'haja aprovat l'assignatura.

En aquest document en pdf podeu trobar la selecció que he fet d'on podeu triar els que més us agraden. He destacat en color taronja aquells que hem comentat o que potser comentarem a classe.
Si teniu algun dubte, ja sabeu que podeu consultar-me'l en les hores de classe o a la saleta de profes.

La "novel·la total"

dimecres, 19 d’octubre del 2011 - 
© Manuel Boix

Hem parlat a classe de les característiques de la novel·la cavalleresca i de com el Tirant lo Blanc és, en certa manera, un trencament respecte el que s'havia fet anteriorment. I hem esmentat dues característiques que s'associen a aquesta obra de la nostra literatura: "novel·la moderna" i "novel·la total".

Precisament de tot això parla Mario Vargas Llosa en aquest vídeo. Mireu-lo. L'entusiasme amb què parla l'escriptor peruà i tota la informació que ens aporta són una prova de la grandiositat d'aquesta obra.

Per cert, entre el públic assistent a la conferència hi ha Manuel Boix, l'il·lustrador valencià, de l'Alcúdia, que ha posat cara als personatges de la novel·la. Tirant i Carmesina tenen rostre des que Boix va fer els gravats que després s'han inclòs en l'edició de l'obra que treballem a classe.


Quim Monzó

diumenge, 16 d’octubre del 2011 - 
El pròxim treball de literatura que heu de fer, la pregunta 5, és sobre Quim Monzó. Heu de fixar-vos bé en l'enunciat


Explica en quina mesura la narrativa curta de Quim Monzó reflecteix la societat contemporània i amb quins recursos literaris ho fa.
Per tant, heu de tenir en compte que no heu parlar únicament sobre la producció de narrativa curta de l'autor, sinó relacionar-ho amb la societat actual i analitzant com fa possible eixe reflex.

En aquesta llista d'enllaços podeu trobar informació sobre aquest autor:

A més, perquè el conegueu un poc més, teniu el programa que Albert Om li va dedicar en El convidat.





Sobre els títols

divendres, 14 d’octubre del 2011 - 


Aquesta entrada és per recordar-vos les normetes bàsiques que heu de fer servir quan inclogueu títols en els vostres textos i treballs.

Els títols de llibres (novel·les, reculls d'articles, antologies...) van en cursiva, si escrivim amb l'ordinador, i subratllats, si escrivim a mà.

Els títols de contes, cançons, capítols..., és a dir, fragments de llibres, van entre cometes.

Les cometes, a més, també ens serveixen per a reproduir fragments textuals o per a extraure paraules del text.

Per tant, no podem incloure algun títol en un text i no ressaltar-lo. Ni tampoc podem ressaltar-lo en excés, posant-lo subratllat i entre cometes.

Tingueu en compte aquestes recomanacions, que segueixen les normes de citació que recomanen els manuals d'ortotipografia. Us serviran per a qualsevol treball de qualsevol assignatura de qualsevol nivell educatiu.

No és que siga una maniàtica, però em sobta tant veure un títol que no està ben destacat com veure una paraula sense accent o amb una grafia que no correspon.


L'oració simple

dijous, 13 d’octubre del 2011 - 
Prompte començarem a treballar la sintaxi en 2n de Bat, de manera que hi ha qüestions que heu de refrescar. El curs passat vam veure l'oració simple: els tipus de predicats, els diversos complements del sintagma verbal... Són aspectes que reprendrem per a poder endinsar-nos en el meravellós món de l'oració complexa i l'oració composta. De manera que ací us deixe un esquemeta perquè aneu repassant.
Per cert, no estaria malament que rescatàreu els apunts que treballàreu amb mi sobre sintaxi (sí, eixes fotocòpies que tant estimeu en què també hi havia els pronoms febles ;-)).


La narrativa des dels 70 fins a l'actualitat

dimarts, 11 d’octubre del 2011 - 
Franz Eybl. Jove llegint (1850)


El pròxim tema de literatura que heu de treballar els de segon de Batxillerat és la narrativa des dels 70 fins a l'actualitat. Perquè aneu fent boca, ací us enllace unes presentacions que he trobat elaborades per alumnes, que us poden servir de guia per a saber sobre què heu de parlar.












A més, ací teniu un vídeo amb una entrevista a una de les narradores d'aquest període, Isabel-Clara Simó, autora de Júlia.






Esquema de comentari



Ací teniu l'estructura que ha de tenir el comentari que farem en primer de Batxillerat.

Amb això, ja podeu posar-vos a treballar. D'entrada, ja sabeu quin és el primer text que treballarem a classe. I, com us vaig dir, sempre podeu presentar textos comentats de manera voluntària. Per a la qual cosa, parleu amb mi perquè us suggerisca fragments de Tirant per a comentar.


Ausiàs March al Facebook

dilluns, 10 d’octubre del 2011 - 
En 1r de Bat, en alguns grups, acabem de començar a treballar Tirant lo Blanc, l'obra en què ens centrarem durant el primer trimestre.
Tanmateix, no vull perdre l'oportunitat d'anar fent-vos conéixer l'autor del segon trimestre: Ausiàs March.
I perquè aneu coneixent tant l'obra com l'autor, podeu afegir-lo a les vostres amistats del Facebook, perquè, encara que us sone estrany, Ausiàs March té perfil propi.
Evidentment, no és que ha retornat a la vida. Es tracta d'una iniciativa dels Amics dels clàssics, una proposta de l'editorial Barcino per a donar a conéixer l'obra i la vida dels autors clàssics de la nostra literatura.
A través del mur d'Ausiàs March anireu descobrint tant aspectes de la seua vida com peces cabdals en la seua producció poètica.

Aquesta és la informació que es pot llegir en el perfil:

Imagina que els clàssics de la nostra literatura fossin vius. I que escrivissin en el català d’avui. Imagina’t descobrir la seva obra i la seva vida, els amors i desamors, alegries i tristeses, en primera persona. Això ho trobaràs en aquesta pàgina: un Ausiàs March proper com mai no l’has vist!

De la resta, se’n ha encarregat Editorial Barcino: hem demanat a escriptors i poetes actuals que adaptin els clàssics i els acostin al lector d’avui amb un llenguatge proper i entenedor que, alhora, en faci evident la qualitat literària. És la col•lecció “Tast de clàssics”, que pots trobar a http://www.editorialbarcino.cat/ i a http://www.facebook.com/AmicsdelsClassics
Biografia
Els textos d’aquest Facebook estan basats en el llibre Jo sóc aquest que em dic Ausiàs March, de Josep Piera (Edicions 62, 2001), i en l’antologia poètica Una tria d’Ausiàs March http://www.editorialbarcino.cat/index.php/poesia-mrch-piera.html en versió del mateix Piera (Editorial Barcino. 2011).


Us anime a afegir-vos a aquesta iniciativa, fent clic en aquest enllaç.

Qui és Mercè Rodoreda?



Ja heu treballat la pregunta de literatura sobre Mercè Rodoreda. I segur que teniu molta informació sobre la seua obra literària i sobre el fet que haja estat classificada com a autora de novel·la psicològica. Però, qui va ser realment Mercè Rodoreda? Ací teniu tres vídeos per conéixer-la un poc més i poder interpretar millor les seues obres i la seua manera d'escriure.



Aquest parla de la seua biografia.




En aquest altre, Maria Bohigas, responsable de Club Editor, editorial que va traure la llum moltes obres de Rodoreda, parla de les obres rodoredianes i de la manera com l'autora concebia el fet d'escriure.



I, finalment, en aquest altre, Rodoreda mateix explica els motius pels quals necessita escriure.



Aquestes petites tasques, també contribueixen, i molt, a omplir el vostre armari de bagatge. Aprofiteu-les!


Presentació de treballs

diumenge, 9 d’octubre del 2011 - 
Com que estic corregint treballs i veig que heu oblidat els acords que comentàrem durant la primera setmana de classes, use el bloc com a recordatori. Potser és que no teniu a mà els fulls que vam repartir el primer dia. Per a evitar això, i facilitar-vos la tasca, ací teniu les normes de presentació de treballs.
A més, he pensat que contribuiríem a la conservació dels boscos si no imprimírem tant, de manera que podeu usar l'adreça de correu electrònic que teniu en la columna de la dreta per a enviar-me els treballs. Activaré el control de canvis i us els tornaré amb els suggeriments i les correccions destacats.



NORMES DE PRESENTACIÓ DE TREBALLS I ACTIVITATS DIVERSES
1.          Tots els treballs i activitats diverses demanades a classe s’entregaran en el dia i hora indicada, fora dels quals no seran tinguts en compte.
2.          Sempre han d’anar precedits d’una portada i tenir una contraportada. A més cal entregar-los dins d’una funda de plàstic o similar.
3.          A la portada han d’aparéixer les següents dades: títol i/o una frase que especifique el tipus de treball, nom i cognoms de l’alumne i grup al qual pertany.
4.          S’han d’utilitzar sempre fulls blancs escrits a una cara.
5.          S’ha de fer servir uns marges esquerre i dret, superior i inferior correctes.
6.          Les pàgines han d’estar numerades.
7.          No s’han de fer faltes d’ortografia.
8.          La lletra, tant si és impresa com si el treball ha sigut escrit a mà, ha de ser clara i ordenada. En l’ordinador és preferible utilitzar un interlineat d’1’5 o doble i les tipografies Times New Roman, Arial o Calibri amb un cos mínim de 12. No és propi de treballs formals usar la lletra Comic Sans.
9.          La nota de presentació és d’1 punt sobre 10 en què es puntue el treball.